| ÉTRENDEK | RECEPTEK | DIÉTÁS RECEPTEK | SZOLGÁLTATÁSOK | REFERENCIÁK | CIKKEK | TÁPANYAG TÁBLÁZAT |
» ÉTRENDEK » Speciális étrendek < VISSZA AZ ÉTRENDEKHEZ


Anorexia nervosa és étrendi kezelése

 Az anorexia nervosa az egyik legismertebb és legelterjedtebb táplálkozási zavar. Rendkívül veszélyes betegségrõl van szó, akár életveszélyesnek is nevezhetném az esetek nagy többségében.

A betegség lényege és szemmel látható tünete, hogy az ebben szenvedõk testképük helytelen megítélése miatt rendkívüli módon lefogyasztják magukat. Az anorexiás betegekre jellemzõ, hogy:
 
    *Szélsõséges diétát folytatnak, mivel kövérnek érzik magukat. Szó szerint koplalnak, még akkor is, amikor testsúlyuk már alacsonyabb a kívánatosnál.
    *Kerülik az étkezéssel kapcsolatos programokat, nem étkeznek együtt másokkal
    *Sokszor a diéta mellett erõltetett sporttal is próbálják leadni a nem létezõ felesleges kilókat.
    *Ha nem kapnak segítséget, képesek halálra koplalni magukat.
    * Minden esetben valamilyen lelki eredetû dolog, családi probléma áll a betegség hátterében, aminek felkutatása sokszor meglehetõsen nehéz.
    *A legtöbb beteg maximalista az élet minden területén, kimagasló teljesítményeket érnek el tanulás terén, munkájuk során, stb.
    *Általában a fiatal korosztály jellemzõ betegsége, 14-20 éves lányok között a leggyakoribb.
    *Jellemzõ fizikai tünet, hogy elmarad a menstruáció, és csökken, netán meg is szûnik a szexuális érdeklõdés.
    *Nem szeretnek beszélni testsúlyukról, és semmilyen étkezéssel kapcsolatos témáról
    *Saját, helytelenül megítélt testsúlyuk óriási hatással van rájuk, minden gondolatuk kimondatlanul is a fogyás körül forog. Sokan tagadják soványságukat. 
 
Kezelés
 
Az anorexiában szenvedõ betegek komplex kezelésben kell hogy részesüljenek. A megfelelõ testtömeg elérése érdekében történõ feltáplálás mellett elengedhetetlen a betegek pszichés vezetése és támogatása! Fel kell deríteni a betegséget kiváltó okot, hogy azt megszüntetve ne térhessen vissza. Rendkívül fontos a terápia fokozatossága, a beteg bizalmának, együttmûködésének elnyerése, ugyanis az erõszakos táplálás csak rontja a gyógyulás esélyeit.
Dietetikusként elsõsorban a táplálkozásról szeretnék bõvebben beszélni!
 
Diéta
 
 
   Az anorexia betegség diétáját meghatározza, hogy mennyire súlyos az alultápláltság. Ha a soványság életveszélyes, a beteg mindenképpen kórházi kezelést, infúziós vagy szondatáplálást kap. Ebben az esetben a beteg orvosi és dietetikai felügyeletben részesül, ezért inkább az enyhébb, otthoni felügyelettel, támogatással karbantartott betegek diétájáról beszélnék.
    Legtöbbször nagyon hosszú folyamat, amíg a beteggel valamennyire sikerül megértetnünk, hogy szervezetének szüksége van tápanyagokra. Ne várjunk gyors eredményt, már az óriása siker, ha a beteg hajlandó elfogyasztani minimális táplálékot.
Eleinte hagyjuk, hogy õ döntse el, mit szeretne enni, soha ne csapjuk be! Biztosan alacsony energiatartalmú, diétás ételeket választ majd, de a késõbbiekben rá lehet térni a többi ételféleségre is.
    Nagyon hatásosnak bizonyulnak a csoportos terápiák és a csoportos ételkészítés. Tehát fõzzünk együtt a beteggel, vagy engedjük, hogy saját magának készítse el az ételt, ez a legjobb út ahhoz, hogy elnyerhessük bizalmát! Újra meg kell tanulnia a rendszeres táplálkozást, tehát próbáljunk rendszert vezetni a mindennapokba. Készítsünk közösen reggelit, ebédet, vacsorát. Igyekezzünk ne beszélni az anorexiás súlyáról, soványságáról, mert azzal csak felbosszantjuk, és hátráltatjuk a terápiát.
      Az idõ multával, és a táplálkozási terápia mellett végzett pszichés vezetéssel és segítéssel a betegek többsége lassan kezd visszatérni az egészséges táplálkozáshoz, a kicsit rendszeresebb étkezéshez. Nagyon fontos, hogy legyünk türelemmel, és soha ne erõltessünk semmit!
     A legtöbben, miután meggyógyulnak, sem fognak lelkifurdalás nélkül nagy kalóriatartalmú ételeket fogyasztani, mindig törekednek majd az egészséges táplálkozásra, az alacsony energiatartalmú élelmiszerek fogyasztására. Ne is próbáljuk korlátozni õket ebben, mindig adjunk számukra választási lehetõséget a különbözõ ételféleségek terén.
     Természetesen az idõ múlásával elképzelhetõ, hogy teljesen megszûnik náluk az étkezések túlzott felértékelése, de ez mindenképpen a hosszútávú terveink között szerepeljen, ha a környezetünkben élõ anorexiás beteg teljes gyógyulását várjuk.
 
    Nem gyõzöm eléggé hangsúlyozni, hogy az anorexiás betegek kezelése nem merül ki a feltáplálással,ez csupán a betegség nagyon komoly tünetének megszüntetésére szolgál, de nem jelent teljes gyógyulást! Rendkívül fontos a betegséghez vezetõ okok feltárása, és ezek megszûntetése, kezelése, a pszichés vezetés és támogatás!
 
 

 


Fatal error: Call to undefined function session_is_registered() in /home/digieinf/public_html/egeszsegdietahu/login_rendszer.php on line 5