| ÉTRENDEK | RECEPTEK | DIÉTÁS RECEPTEK | SZOLGÁLTATÁSOK | REFERENCIÁK | CIKKEK | TÁPANYAG TÁBLÁZAT |
» ÉTRENDEK » Táplálék-intoleranciák < VISSZA AZ ÉTRENDEKHEZ


Tejcukorérzékenység


Tejcukorérzékenység étrendje (laktózszegény étrend) A laktóz a tejben és a tejtermékekben lévõ cukorkomponens, amelynek kisebb alkotóelemekre kell bomlania ahhoz, hogy a vékonybélben felszívódhasson. Ezt a lebontást a bélnyálkahártya laktáz nevû enzimje végzi. A laktáz elsõsorban a vékonybél felsõ egyharmadán, a bélbolyhok felszínén található.
Laktózintoleranciánál a laktózbontó enzim részleges vagy teljes hiányáról van szó.

A bélben elõfoduló laktáz mennyisége kor és etnikai hovatartozás szerint változik. Aktivitása csecsemõ- és kisgyermekkorban a legerõsebb, amikor a tej a fõ táplálék, majd fokozatosan csökken.


A laktáz hiánya vagy csökkent aktivitása esetén a tejcukor bontása és felszívódása elmarad→ Bontatlanul kerül a vékonybél alsó szakaszába, és ott:

  • vizet köt meg, és a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz,
  • baktériumos erjedést indít meg, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok szabadulnak fel, puffadást, hasi fájdalmat, görcsöket, hasmenést okozva.

Az elsõ tünetek a laktóz tartalmú étel elfogyasztása után fél-1 órával észlelhetõk. Puffadás, hasi diszkomfortérzet, bûzös széklet jellemzi. Hazai felmérések szerint a tejcukor felszívódási zavarok a felnõtt lakosság kb. 14%-át érinti, más adatok szerint 30%.

A laktázhiány típusai:

  • Elsõdleges
  • Másodlagos
  • Kongenitális

Elsõdleges laktázhiány:

Többnyire felnõttkori latázhiány. Öröklõdõ betegség, a tünetek leggyakrabban kamaszkorban, vagy fiatal felnõttkorban jelentkeznek. A laktázhiány ritkán teljes, az esetek többségében csak a nagy laktózterhelés (pl. 5 dl tej) okoz panaszt.

Másodlagos (szerzett) laktázhiány: 

Laktázhiány átmenetileg normálisan mûködõ vékonybélben is kialakulhat akut, fertõzõ gyomorrontás után, vagy különbözõ gyógyszerek hatására ( pl. antibiotikumok, Aspirin) A relatív laktázhiány a betegségtõl függõen hetekig is eltarthat, ezért ezekben az esetekben átmenetileg laktóz mentes diéta javasolt. A lábadozás idején fokozatosan építjük vissza az étrendbe.

Kongenitális laktázhiány vagy alaktázia:

Igen ritkán elõforduló, veleszületett anyagcserebetegség. Az ebben szenvedõ betegek bélfalában születéskor sincs kimutatható mennyiségû laktáz enzimük. Veszélyes, mert a kis csecsemõk nagyon hamar kiszáradhatnak. Ha idõben diagnosztizálják, laktóz mentes tápszerrel a panaszok megszüntethetõk.

A betegség kezelésének módja: 

  • Laktóz mentes értrend összeállítása és betartása, kezdetben teljes tej- és tejtermék elvonással.
  • Késõbb, amennyiben nem alaktáziáról van szó, fokozatosan kis mennyiségû, tejcukor tartalmú étel beépítése a tolerancia határáig.
  • Más ételekkel együtt adva a laktóz általában kevésbé okoz tüneteket.
  • LACTASE rágótabletta használata: Szokásos adagja tej tartalmú étkezést megelõzõen 1 Lactase rágótabletta, melyet szétrágva kell lenyelni. Egy rágótablettában lévõ enzimaktivitás kb. 200 ml tejben lévõ tejcukor bontására képes.
  • Diéta során a legfontosabb a nyersanyagok megfelelõ összeválogatása
  • A diéta csecsemõknél és kisdedeknél egyszerû, mert nagyon jó laktóz mentes tápszerek állnak rendelkezésre: pl. Milupa Som, Sinlac, szója alapú tápszerek

Nyersanyag válogatás:

  • Tej helyettesítése: -Szójatejjel
  • Laktóz mentes tej felhasználása:Magis Milk (tejföl is van), Zymil, Dela Milk
  • Laktóz mentes fehérjekoncentrátum: Cosilat
  • Ételek készítésénél laktóz mentes tápszerrel is helyettesíthetjük a tejet és a tejfölt
  • ABAFOODS natúr rizstej
  • Túró helyett használhatunk tofut, de egyéni tolerancia alapján a tehéntúró is fogyasztható, tejcukor tartalma jóval kisebb, mint a tejé.
  • Savanyított tejtermékek az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók. Tejcukor tartalmuk 20-30%-kal alacsonyabb, mint a tejé.
  • A sajtok közül garantáltan laktóz mentes a Pannónia, de a többi kemény és félkemény sajt laktóz tartalma alacsony
  • A Liga, a Delma Light25% zsírtartalmú margarinkrémek laktóz mentesek
  • A zsírok, olajok laktózmentesek
  • Tojás bátran fogyasztható, minél változatosabb formában elkészítve.
  • A húsok nem tartalmaznak laktózt, de a húskészítmények, felvágottak készítésénél már nagyon gyakran laktóztartalmú állományjavítókat használnak. A vörösáruk közül a Gyulai virsli, krinolin, párizsi, szafaládé,az Orsi baromfipárizsi, a felvágottak közül a Gyulai fokhagymás szelet, mortadella, olasz, soproni.
  • A zöldségek, gyümölcsök, mirelit termékek laktózmentesek.
  • A kenyerek és a vizes zsemle fogyasztható, a kalács, a kifli, a kétszersült tartalmaz laktózt, egyéni tûrõképesség alapján fogyasztható.
  • VIGYÁZZ! A fogkrém is tartalmaz laktózt, valamint több mint ezer, recept vagy vény nélkül kaphatókészítmény vivõanyaga is!

 


Fatal error: Call to undefined function session_is_registered() in /home/digieinf/public_html/egeszsegdietahu/login_rendszer.php on line 5