| ÉTRENDEK | RECEPTEK | DIÉTÁS RECEPTEK | SZOLGÁLTATÁSOK | REFERENCIÁK | CIKKEK | TÁPANYAG TÁBLÁZAT |
» ÉTRENDEK » Emésztőszervi megbetegedések < VISSZA AZ ÉTRENDEKHEZ


Fekélybetegség étrendje

       A fekély a nyelõcsõ, a gyomor vagy a bél éles szélû, rendszerint kerek szövethiánya, amely legalább a nyálkahártya alatti rétegig terjed, de a gyomor falának átfúródását is okozhatja.


   Oly módon keletkezik, hogy a gyomornyálkahártyát károsító és védõ faktorok közötti egyensúly megbomlik. A Helicobacter pylori felfedezése óriási elõrelépést jelentett. Ez a baktérium a nyombélfekélyben szenvedõk 90%-ban, míg a gyomorfekélyesekbõl 70%-ban kimutatható.
Igen elterjedt betegség, élete folyamán a populáció 7-10%-a szenved peptikus ulkuszban, azaz fekélybetegségben. A fekély átmérõje 3-25 mm, de ennél kisebb vagy nagyobb fekélyek is lehetségesek. A fekélyek mélysége is különbözõ: 2-20 mm.
A betegség tüneteire a periodicitás jellemzõ. A tünetek visszatérõ módon legtöbbször tavasszal és õsszel jelentkeznek.

    A rossz idõszak legjellemzõbb tünete a fájdalom. Rendszerint nyomásérzés, máskor égõ, néha görcsös jellegû. Gyakran körülírt, kis területen jelentkezik a fájdalom, szinte egy ujjunkkal rá tudunk mutatni a fájdalmas helyre. A fájdalom kisugározhat a hátba, a lapockák közé.
További tünetek a gyomorégés, az émelygés, a hányinger, a savas hányás, a csuklás, és bizonyos ételekkel (csípõs fûszerek, hagyma, savas ételek, borok) szembeni túlérzékenység. A gyógyításban a gyógyszeres kezelés mellett fontos szerep jut a diétának.

A diétás kezelés célja:

  • A gyomorsav elválasztás csökkentése és neutralizációja
  • A gyomor-bél nyálkahártya savellenálló képességének megtartása
  • A panaszok megszüntetése
  • A megfelelõ tápláltsági állapot helyreállítása.  

 

Számos táplálékalkotórész és az emésztés során keletkezõ anyag növeli az aciditást:

  • A feketekávé fokozza a gyomorsavképzõdést a benne lévõ csersav miatt
  • Az alkoholnak direkt gyomornyálkahártya károsító hatása van
  • Szénsavas italok
  • Csípõs paprika, torma, mustár, egyéni érzékenység alapján a legkülönfélébb fûszerek is panaszt okozhatnak
  • Tej- a benne lévõ kálcium és fehérjék fokozhatják a savtermelést
  • A fehérjéknek átmeneti kedvezõ hatása van, de a fehérjék bomlástermékei már fokozzák a savtermelést

 

A táplálékon kívül számos más tényezõ is fokozza a savtermelést: 

  • Dohányzás ( a savtermelés fokozásán kívül az étvágyat is csökkenti)
  • Lelki kiegyensúlyozatlanság, idegesség, stressz

 

   Sok beteg számára a tej megszünteti a panaszokat. Kiderült, hogy a tej, tejszín, joghurt prosztaglandinokat tartalmaz. Ezek a vegyületek a tej sejtvédõ hatóanyagai, melyek fekélybetegségben kedvezõ hatásúak. Egyéni kipróbálással kell eldönteni, ki mennyi tejet tud elviselni és milyen formában, anélkül, hogy panaszokat okozna. Célszerû 4-5 azonos idõpontban fogyasztott étkezésbõl álló étrendet kialakítani. Törekedjen az egyenletes táplálékelosztásra, kerülje a bõséges, megterhelõ étkezéseket!

    A késõ esti vacsora kedvezõtlenül hat, mivel fokozza az éjszakai savtermelést. Célszerû jól megrágni a falatokat. A rostban, fõleg pektinben gazdag táplálékok kedvezõ hatásúak, ez azzal magyarázható, hogy lassabban ürülnek ki a gyomorból, így savkötõ hatásuk is jobban érvényesül.

    A fekélybetegség diétájára az igen nagy egyéni különbségek jellemzõek. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, neki mi okoz panaszt. Legfontosabb a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás. Általában jellemzõ, hogy a betegek alultápláltak, ebben az esetben az energiában gazdag étrend összeállítására törekedjen. A fokozott tápanyagszükségletet az ételek dúsításával lehet megoldani. Felhasználhat erre a célra tejszínt, tejfölt, tojássárgáját, tejport, sajtot, húspürét.
Emellett fontos a dohányzás és az alkohol elhagyása, és a nyugodt életmódra való törekvés.

 

A leggyakrabban panaszt okozó élelmiszerek:

  •  méz- hangyasav tartalma miatt
  •  tömény cukros ételek
  • erõs fûszerek
  • erjedt, csípõs sajtok
  •  bõ zsiradékban sült ételek
  •  füstölt, magas zsírtartalmú húsok, hentesáruk
  • kávé, szeszes italok
  • száraz hüvelyesek- puffasztó hatásuk miatt
  • hósleves, erõleves, pecsenyelé, kocsonya

 

 

 

 

 

Savkötõ hatású élelmiszerek: 

  • krémsajt, tej (átmenetileg)
  • vaj tejszín 
  • lágy tojá
  • alma, dió, mogyoró, mandula
  • keksz, kétszersült
  • másnapos kenyér
  • burgonya
  • pudingok, felfújtak
  • kásafélék

 

 

 

 

Túlzott savtermelés esetén ajánlott ételkészítési eljárások: 

  • sûrítésre finom habarás, diétás rántás, montírozás, manírozás
  • fõzés, párolás, rakott ételek, anyagedényben, mikrohullámú sütõben való sütés

 

  

A diéta kiegészítésére igen alkalmas a gyógyvizes ivókúra.

A Salvus víz ásványisó-tartalmánál, vegyhatásánál fogva tisztítja a gyomornyálkahártya felületét. Naponta 2-3 dl kortyonként való elfogyasztását javaslom fél órával az étkezések elõtt.

A kúra idõtartama 4-6 hét.

 


Fatal error: Call to undefined function session_is_registered() in /home/digieinf/public_html/egeszsegdietahu/login_rendszer.php on line 5