| ÉTRENDEK | RECEPTEK | DIÉTÁS RECEPTEK | SZOLGÁLTATÁSOK | REFERENCIÁK | CIKKEK | TÁPANYAG TÁBLÁZAT |

» CIKKEK

Nyári étkezések-allergiás keresztreakciók

A legnagyobb kánikulában gyakran megesik, hogy a vízre, mint szomjoltóra már rá se bírunk nézni… ilyenkor frissítőink lehetnek a lehűtött gyümölcsök is. Persze ne együnk össze válogatás nélkül mindenfélét, mert aki hajlamos az allergiára, igencsak pórul járhat.

 Meglepő lehet talán, de vannak olyan – idényüknél fogva tipikusan nyári – gyümölcsök, melyek elfogyasztása igen heves allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél.
 

Parlagfű és a „veszélyes” gyümölcsök

Nyáron a legtöbb embert érintő allergiás problémát a parlagfű okozza. A szénanátha kellemetlen tünetei, mint az orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, ritkábban pedig a szaglás elvesztése az életminőséget nagymértékben rontják.

Parlagfűre allergiás betegek igen sokszor számolnak be arról, hogy görögdinnye evése közben vagy után szénanáthás panaszok jelentkeznek - ahhoz hasonlóan, mintha parlagfűmező mellett mennének el.
Ezek mellett hasi panaszok: görcsök, hasmenés is előfordulhatnak a görögdinnyétől, de csak a parlagfűpollen-szezon alatt.

 
Egyes allergiát kiváltó anyagokhoz
– pl. parlagfűpollen – nagyon hasonló kémiai (antigén) szerkezettel rendelkeznek egyéb, velük rendszertanilag rokonságban lévő növények anyagai is. Ezen hasonlóság miatt szervezetünk bárhol reagálhat, ahol a fehérjeszerkezettel találkozik: a pollennel az orr nyálkahártyáján, a görögdinnye-allergénnel szemben a bélrendszerben. Ez elsősorban az allergia előrehaladottabb állapotában fordul elő. Ezt nevezzük kereszt-allergiának.


A kereszt-allergia miatt a parlagfű allergiásnak nem javasolt fogyasztani: görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, zellert, ürömöt (italokban) banánt, napraforgómagot, kamillát.

Érdemes figyelmet fordítani a keresztallergiát okozó élelmiszerekre, ugyanis fogyasztásuk alkalmával sokkal nagyobb dózisban kerül szervezetünkbe az allergén, mint a levegőből belélegezve, melynek következtében meglévő „parlagfűnáthánk” jelentősen felerősödhet.

A nyers gyümölcs mellőzése mellett kerüljük a gyümölcskészítményeket is, valamint ne feledkezzünk meg a zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítményekről sem, amik szintén kellemetlenséget okozhatnak.

Hőkezeléssel (főzés, sütés, párolás, stb.) csökkenthetjük a gyümölcsök allergizáló hatását, mert fehérjéik hőérzékenyek. Ugyanez nem igaz a földimogyoróra, amely sózva-pörkölve ugyanolyan erős allergén, mint nyersen, és a diófélékre sem. Pollenallergiás egyének a szezonban korábbi tapasztalataik alapján válogathatnak a keresztreagáló gyümölcsök, zöldségek közül, mert a fennálló keresztallergia sem okoz mindenkinél tüneteket.
 

Az „alattomos” mogyoró

Aki nem allergiás az élelmiszerekben található összetevőkre, nem is tudja, hogy annak, aki viszont az, milyen nagy figyelmet kell fordítania vásárláskor a csomagolás tanulmányozására! Bár elvileg minden összetevőt fel kell tüntetni, előfordulnak olyan megjelölések,amelyekről nem mindenki tudja, milyen élelmiszerekben szerepelnek. A kazeinekről például nem mindenkinek ugrik be, hogy tejfehérjék.

Kicsi, de esetleg veszélyes mennyiségben gyártástechnológiai okokból olyan szennyezések kerülhetnek élelmiszerekbe, amelyek nem megszokott összetevők.

 

Az egyik ilyen a mogyoró is, melynek kapcsán a felirat már jól ismert: „nyomokban mogyorót tartalmazhat”. Ez az óvatosság a csokoládégyártó cégek részéről azért is fontos, mivel a gyárak a törmeléket is felhasználják, így aztán az egyes gyártósorokon előfordul, hogy ugyanott készül a mogyorós csokoládé, mint a nem mogyorós. Egyes vizsgálatokból kiderül, hogy egy tábla csokoládéban 100 mikrogramm mogyoróból származó fehérjét mutattak ki, ami már elegendő lehet az allergiás reakcióhoz!

Hogy kinek mekkora dózis okoz allergiás tüneteket, az egyénenként változó. Viszont jó, ha tudjuk, hogy a földimogyoróban található allergén, az arra erősen érzékeny személyekben egészen kis, milligrammnyi mennyiségben is életveszélyes lehet.

Fontos információ az is, hogy aki a mogyoróra allergiás, az nagy valószínűséggel az lehet a dióra is. Ezért aztán nem árt az óvatosság az étkezésben, de érdemes kikérni egy szakorvos véleményét is, indokolt esetben allergiavizsgálat is szükségessé válhat.
 

A tengerparti csemegék is fokozhatják az allergiás tüneteket

Tengerpartra vetődvén sokan kipróbálnak helyi ízeket, specialitásokat, kedvet kapnak különleges tengeri halakhoz, a tenger gyümölcseihez. A bővülő magyarországi kínálat ellenére is előfordul, hogy új hal- és rákfajok kerülnek terítékre.

A halak, de kifejezetten a hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár magasabb koncentrációban tartalmaznak hisztamint (hisztamin: az allergiás tünetek kialakulásáért közvetlenül felelős, természetesen termelődő anyag, mely akkor szabadul fel, ha az immunrendszer allergénnel találkozik), s ezen tulajdonságuk többnyire a nyelven, szájban égető utóízről ismerhető fel. A súlyos légúti atkaérzékenyek egy része kagylót nem tud tünetek nélkül fogyasztani.

 

 

Forrás: Budai Allergiaközpont

 » TOVÁBBI CIKKEK

 Gyakori hibák a futópadon

 Ha esik az eső, hideg van, vagy éppen hőség, az időjárás nem alkalmas a szabadtér.....


 Ideális testösszetétel-egészséges fogyás

 

 Elége


 Alapanyagcsere-anyagcsere, hogy is van ez?

 Alapanyagcsere, anyagcsere, sokszor halljuk ezeket a kifejez&eacu.....


 Természetes édesítőszerek az egészségedért!

 


 A 10 legjobb kalóriafaló mozgástipp lustáknak

Semmi kedved csatakosra izzadni magad egy edzőteremben, de fogyni szeretnél? Összegyűjtöttük a legjobb mozg&a.....


 7 fitness étkezési tipp nőknek

Tudjuk, hogy a diéta önmagában nem elég a fogyáshoz, az igazi karcsús.....


 Mi micsoda a wellnessben?

Az elmúlt években itthon is sorra nyíltak a legváltozatosabb wellness-szolgáltatásokat kín&aa.....


 Gyermekkori cukorbetegség és tünetei

Míg a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség évről-évre nagyjából ugyanolyan sz&aa.....


 A legnagyobb fogyókúrás tévhitek

A fogyókúra alatt tabunak számítanak a.....


 A mindennapi testmozgás

 „A sport arra t.....


 Egyem? Ne egyem? - Orvosi vélemény a vegetáriánus táplálkozásról

      A vegetáriánus étrend.....Fatal error: Call to undefined function session_is_registered() in /home/digieinf/public_html/egeszsegdietahu/login_rendszer.php on line 5