| ÉTRENDEK | RECEPTEK | DIÉTÁS RECEPTEK | SZOLGÁLTATÁSOK | REFERENCIÁK | CIKKEK | TÁPANYAG TÁBLÁZAT |

» CIKKEK

Gyakori hibák a futópadon

 Ha esik az eső, hideg van, vagy éppen hőség, az időjárás nem alkalmas a szabadtéri futáshoz. Ilyenkor az ideális megoldás a futópad használata lehet.

Azt gondolnánk, hogy futni mindenki tud, ami nagyjából, hétköznapi szemmel nézve így is van, hiszen ez egy ősi menekülő ösztönünk, de fontos hangsúlyozni, hogy a sportfutás helyes technikáját meg kell tanulni a sérülések elkerülése érdekében. Ráadásul a futópad mozgástani szempontból nem ugyanazt a futótechnikát követeli meg, mint a szabadtéri futás.

Íme a legfontosabb különbségek, amelyeket érdemes megismerni és alkalmazni, ha a futópados futást választod:

 

Ne lendítsd a lábad előre!

A futógép helyes használatakor a láb nem mozog előre, csak lefelé. Mi történik, ha előre lendíted a futó lábad, ahogy a szabadtéri futásnál megszoktad? A talajfogás idejét megnyújtod, ha előre futsz. Ez a kicsivel hosszabb idő pont elég arra, hogy a talajfogással keletkező nagy nyomást a teljes tested nyelje el, ami egyértelműen sérülésekhez vezethet (ez különösen akkor veszélyes, ha már egyébként is azért választottad a futópadot, mert az ízületeidet akarod kímélni). Mivel a futópadon egy szalag mozgatja a lábad előre, neked már nem kell előre lendített lábbal futnod. Ha a lábad helyesen landol a futógép szalagján, akkor a csípőd alá esik a lábfejed, nem a tested elé.

Tartsd egyenesen a hátad, ne dőlj előre!

Futópados futás közben ne dőlj előre. Az egyenes háttal történő futás fontossága kiemelten fontos a futógépen, mivel, hasonlóan az első ponthoz, megint csak a futószalag végez el helyetted egy részfeladatot a futógépes futás során. A futópad szalagja a lábfejünket előrefelé mozgatja. Emeld fel a lábad a szalagról mielőtt a lábad a szalag előresodorná (bár ez elég trükkösen hangzik, hiszen a szalag folyamatosan előre mozog, és így az épphogy talajt fogó láb is).

Emeld meg a futógép emelkedési szögét!

Enyhén emeld meg (kb. 1-3 fokozattal), hogy a szervezeted úgy érezze, mintha terepen futnál. Így te magad nem dőlsz előre, de a futópad által biztosított futóterep igen. Ha nem vagy biztos benne, hogy mennyire emeld meg a saját futógéped emelkedési szögét, kérd ki a személyi edződ tanácsát

A lábfej elülső részével érintsd először a szalagot!

Fontos, hogy futás közben ne sarokra érkezz, hanem a lábujjaid alatti rész (talppárna) érintse először a talajt, azaz a szalagot. A talppárna lényegében a test egyensúlyi pontja, és a test különféle izmai azon dolgoznak, hogy a talppárnát a talajon stabilan tartsák. Akik a sarkukkal futnak, komoly sérüléseket szerezhetnek be számos tanulmány szerint. Törekedj arra, hogy a lábfej középső vagy elülső részét érje a futólépéseknél használt talajfogás. Bár séta közben a talp sarkáról gördülünk a lábujjhegy felé, a futás nem séta: itt a helyes technika épp fordítva van.

Rogyasztott térddel fuss!

A futópadon is fontos, hogy mindkét láb hajlítva legyen: „rogyasztott” térddel fuss, és mindkét láb mindig be legyen hajlítva, amíg a futószalag futás és nem sétaütemben jár a futógépen. Bár a szalag előreirányuló mozgásával a lábad könnyen kinyúlhat egyenesre, figyelj rá, hogy idejében emeld meg: a hajlítva tartott ízületek kímélik a terhelést.

 » TOVÁBBI CIKKEK

 Ideális testösszetétel-egészséges fogyás

 

 Elége


 Alapanyagcsere-anyagcsere, hogy is van ez?

 Alapanyagcsere, anyagcsere, sokszor halljuk ezeket a kifejez&eacu.....


 Természetes édesítőszerek az egészségedért!

 


 A 10 legjobb kalóriafaló mozgástipp lustáknak

Semmi kedved csatakosra izzadni magad egy edzőteremben, de fogyni szeretnél? Összegyűjtöttük a legjobb mozg&a.....


 7 fitness étkezési tipp nőknek

Tudjuk, hogy a diéta önmagában nem elég a fogyáshoz, az igazi karcsús.....


 Mi micsoda a wellnessben?

Az elmúlt években itthon is sorra nyíltak a legváltozatosabb wellness-szolgáltatásokat kín&aa.....


 Gyermekkori cukorbetegség és tünetei

Míg a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség évről-évre nagyjából ugyanolyan sz&aa.....


 A legnagyobb fogyókúrás tévhitek

A fogyókúra alatt tabunak számítanak a.....


 A mindennapi testmozgás

 „A sport arra t.....


 Nyári étkezések-allergiás keresztreakciók

A legnagyobb kánikulában gyakran megesik, hogy a vízr.....


 Egyem? Ne egyem? - Orvosi vélemény a vegetáriánus táplálkozásról

      A vegetáriánus étrend.....Fatal error: Call to undefined function session_is_registered() in /home/digieinf/public_html/egeszsegdietahu/login_rendszer.php on line 5